Een beetje update over Hannelore

Hannelore – Front Cover

Je kent dit boek wel? Het is een heftig boek. Sipke Vrieswijk is een psychopaat; Dat noem ik in plaats van valse profeet, of voorganger, of leider, en dergelijke. Zo heftig dat ik tussendoor pauze nodig had om even adem te halen. Op de derde pagina van de eerste hoofdstuk stopte ik even omdat de tekst me herinnerde aan de gemeente waar ik jarenlang in had gezeten. De tekst gaat over de manier hoe Gemeente Gods bad; Ze gebruikten dezelfde woorden. Het voelde alsof mijn leven verteld werd door de schrijver.

Het boek vertelt niet alleen over Hannelore en haar familie, maar ook over al de leden van Gemeente Gods; Wat zij van de profeet moesten doen, wat er is gebeurd en vooral wat de profeet heeft gedaan. Sipke heeft zijn volgers zo goed gemanipuleerd dat zij, al leefden zij in angst, ook geen neiging hadden om helder te denken en weg te gaan omdat:

Zij veel geld hebben ingestoken voor het klooster

Zij hebben tweede hypotheek aangesloten om het klooster te kunnen kopen. En voor het onderhoud hadden zij circa 100.000 gulden nodig

Zij verblind zijn door manipulatie en brainwashing

Het spijt me! Maar ik kan niet beter bedenken dan dit. De vrouwen hebben hoge onderwijs genoten. Zij konden goed nadenken en weggaan.

Zij wilden de Here Jezus dienen, maar wisten niet beter.

Sipke Vrieswijk gebruikte bijbelverzen als wapen om ze te manipuleren. Zij wisten niet beter. Maar Sipke zelf ook niet. Hij had geen vlauwe benul van wat hij deed. Gelukkig is hij nu al dood. Hij heeft het antwoord van de echte Jezus gekregen. En ja, ik mag blij zijn dat hij dood is, want hij was ook blij toen zijn leden overleden waren. “Eigen schuld!” zei hij.

However, het verhaal is ontroerend, maar over false profeet gesproken is het niet nieuws voor me. Ik heb al meerdere nieuws gelezen daarover. Onder andere een false pastoor in Indonesië die zichzelf de reïncarnatie van Jezus heeft geclaimd, is aangehouden voor (seksuele) misbruiken. Wat deze persoon had gedaan kan ik terug vinden in het verhaal over Sipke. Ook over de “sex party.”

Het verhaal over sekte, false profeten, enz is niet nieuws voor me, maar ik blijf lezen tot het einde omdat ik benieuwd ben met wat er gebeurd is met al de leden.

Over de boekomslag

Hannelore – Back Cover

De achterkant van het boek vind ik niet netjes. Zij hebben hun best om Hannelore’s haar te “bevrijden” van de achtergrond, maar nu lijkt het als een bezem, of een egel.

Hadden zij moeite gehad met het achtergrond van de lange synopsis dat zij hebben besloten om de trui van Hannelore uit te rekken? Dat weet ik niet, maar nu lijkt het alsof zij een groot lichaam heeft maar wel kleine hoofd.

Kondig ik dit boek aan? Er zijn gewelddadige scenes, brutaliteit, (kinder) porno, enz. Moet ik zoiets dan aankondigen? Met een voorwaarde. Wat het is zal ik op mijn volgende post vertellen.