De Dag van de Doden – Nicci French

Het begin van het verhaal kwam ik steeds nieuwe namen tegen, en daardoor vroeg ik me eerst af of ik echt Frieda Klein’s laatste series aan het lezen was. Mijn eerste glimlach voorscheen toen Lola Hayes Frieda op de begraafplaats heeft gevonden. En dat was het moment dat Lola’s leven volkomen veranderde, zonder dat zij zich besefte. Zij heeft Dean Reeve per ongeluk ontmoet toen zij Frieda’s voetsporen aan het volgen was. Sterker nog, zij heeft foto gemaakt met hem. Sindsdien moest Lola samen met Frieda onderduiken.

Frieda’s vrienden zijn natuurlijk erg bezorgd over haar. Josef en Stefan bouwden samen een dakterras, en Chloe hielp ze. Toen Karlsson een paar keer naar Reuben en dan naar Josef is gegaan om over Frieda te vragen kreeg ik medelijden met hem. Hoe triest zou het zijn om iemand te willen helpen maar je niet eens weet waar diegene is…

Er is een scene die me aanspreekt:

‘Ik begrijp het niet,’ zei Sarah Kernan. Ze droeg een grijze broek met een veel te grote trui erop. Dugdale vermoedde dat die van haar echtgenoot was geweest; door de jaren heen was hij gewend geraakt aan rouwende mensen die de kleren van hun geliefde aantrokken.

En ja, ik begon de truien en de shirts van mijn pleegvader te dragen sinds hij overleden is, als teken van mijn rouw. Ik draag ze nog steeds thuis.

Het verhaal heeft goede, spannende plots. Ook het einde was het spannend. Ik vroeg me steeds af wie dood zou zijn; Frieda of Dean.

Nu heb ik een tijd nodig om bij te komen. Om te beseffen dat het echt voorbij is. Geen Frieda meer in mijn dagelijkse leven. Het voelde alsof al die hoofdpersonages echt in mijn leven zijn voorschenen. Nu moet ik echt wakker worden dat ze niet eens bestaan. Op naar het volgende verhaal!

no title has been provided for this book
De bladeren vallen van de bomen en in Londen waart een seriemoordenaar rond. In een winkelstraat in het noorden van de stad crasht een op hol geslagen auto, de man achter het stuur blijkt al een week eerder te zijn vermoord. Op Hampstead Heath brandt een vuurstapel, in de vlammen ligt het volgende slachtoffer. Het aantal doden neemt snel toe, maar het politieonderzoek loopt vast: het is duidelijk dat de dader een spel speelt. Voor deze…