De Tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

Ik heb deze e-book al een tijdje op mijn digitale boekplank laten staan totdat ik twee dagen geleden uiteindelijk gelegen had om te gaan lezen. Ik moet zeggen dat ik niet erg enthousiast was toen ik het begon te lezen, en de situatie in het verhaal is toch anders dan wat ik had verwacht. Ik had altijd verwacht dat de SS soldaten heel gemeen waren en geen medelijden toonden, maar toch kon Lale (Lali) samen werken met Baretski en andere SS soldaten alleen omdat hij de ‘tätoowierer’ geworden is. Het verhaal zelf is boeiend, maar ik vind dat het niet zo goed geschreven is; geen diepte, al dan sleepte het verhaal me terug naar die tijd, zag ik mezelf niet als Lale, maar als een operabezoeker die de actoren zat te kijken. Als ik over Auschwitz denk, denk ik aan de gruwelijke misdaden en strenge SS soldaten. Maar om de nieuwe generatie te laten beseffen hoe erg het was, hangt ook vanaf de manier hoe je het vertelt. En toen ik dit boek las dacht ik,’ohh….zo erg was het toch weer niet, hé!’ Terwijl ik wist dat de realiteit veel erger was.

Het gaat over Lale, een gevangene uit Slowakije die verliefd is geworden op Gita, ook een gevangene uit hetzelfde land. Dankzij Pepan had Lale gelukt dat hij een tatoeëerder is geworden, dat hij toch een status had, dat hij extra eten kreeg zodat hij het kon smokkelen voor de hongere gevangenen, vooral voor Gita en haar vriendinnen die extra aandacht kregen van hem. Al gaat het verhaal over overleven is het wel geschreven in een situatie die ik krijg als ik een ‘feel-good’ boek lees. Jammer. Het verhaal begon spannender te worden vanaf hoofdstuk 24 (totaal heeft het boek 28 hoofdstukken). Of ik het tweede boek over Cilka (Cilka’s Journey) zal lezen? Ik weet niet. Misschien.

Samenvatting:

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-offi cieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is
hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902.
Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar.
Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen. ‘De tatoeëerder van Auschwitz’ toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

De Tatoeëerder van Auschwitz
Publisher:
Page Count: 320
In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-offi cieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang ishij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in…